Stappenplan foodtruck beginnen
U wilt een eigen foodtruck beginnen en uw streetfood verkopen. Of met een foodtruck deelnemen aan festivals. Welke regels gelden voor u en wat voor vergunningen heeft u nodig? Lees met welke stappen u te maken krijgt als u start met een foodtruck.
1. Schrijf u in bij KVK
U moet uw foodtruck inschrijven in het Handelsregister van KVK. KVK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft uw onderneming niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. Als de Belastingdienst u als btw-ondernemer opneemt in de administratie, krijgt u uw omzetbelastingnummer en uw btw-identificatienummer (btw-id).
2. Regel uw vergunningen
Welke vergunningen u nodig heeft, kan per gemeente verschillen. Iedere standplaats heeft eigen regels, omdat elke gemeente dit zelf mag bepalen. Neem daarom contact op met de gemeente om na te vragen welke vergunningen u precies nodig heeft voor uw foodtruck.
Vergunningen en licenties waar u (misschien) mee te maken krijgt zijn:
Met een standplaatsvergunning kunt u op de openbare weg of standplaats staan en verkopen vanuit een kraam of wagen.
Wilt u op de markt staan? Dan heeft u een marktvergunning nodig van de gemeente.
Draait u muziek? Dan heeft u toestemming nodig van de makers. Dit regelt u door een licentie aan te vragen bij Buma/Stemra en een vergoeding te betalen.
Wilt u op een evenement alcohol verkopen? Dan moet u een ontheffing van de Alcoholwet (tapontheffing) bij de gemeente aanvragen.
U mag alleen alcohol schenken aan jongeren van 18 jaar of ouder. Ook mag u geen drank verkopen aan jongeren onder de 18 jaar via mensen die wel 18 jaar of ouder zijn. Om de leeftijd van iemand te controleren vraagt u naar een identiteitsbewijs.
Vraag tijdig uw vergunning aan
Het aanvragen van vergunningen kan soms 8 tot 12 weken duren. Zorg daarom dat u tijdig uw aanvraag indient.
3. Houd u aan de hygiënecode
U moet volgens een goedgekeurde hygiënecode werken. In een hygiënecode staat hoe u de voedselveiligheid en hygiëne kunt bewaken. U voldoet daarmee aan de HACCP-eisen, dit zijn de wettelijke voorschriften van voedselveiligheid. U krijgt controles van NVWA-inspecteurs om vast te stellen of u veilig en hygiënisch werkt. De goedgekeurde code kunt u bestellen in de webshop van de brancheorganisatie voor de horeca, Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
4. Houd u aan de wettelijke eisen
Met een foodtruck krijgt u te maken met wettelijke eisen waar u zich aan moet houden:
Sinds 1 januari 2024 mag u uw klanten geen gratis plastic wegwerpbeker en maaltijdverpakkingen meegeven. Klanten moeten betalen voor bekers en bakjes. Of u moet een herbruikbaar alternatief aanbieden. Check de regels voor het gebruik van wegwerpplastic.
Voor een open evenement (bijvoorbeeld een braderie) gelden andere regels dan voor een gesloten evenement (zoals een concert of sportevenement in een stadion). Gebruik de regelhulp Wegwerpplastic om na te gaan welke regels gelden in uw situatie.
Staat u met uw foodtruck in een binnenstad en rijdt uw foodtruck op benzine, diesel of lpg? Check of uw voertuig vanaf 1 januari 2025 nog bepaalde binnensteden in mag rijden. Dit hangt af van de emissieklasse van uw foodtruck. Doe de kentekencheck en ga na of uw foodtruck een zero emissiezone in mag.
Heeft u een elektrische foodtruck? De overheid wil dat u straks zwaardere elektrische voertuigen mag besturen met uw rijbewijs B. Voorwaarde is dat u langer dan 2 jaar uw rijbewijs B moet hebben. De regels en ingangsdatum zijn nog niet definitief.
5. Betaal belasting en btw
U moet aangifte inkomstenbelasting doen over uw inkomsten. Ook moet u btw betalen. Tenzij u een kleine omzet heeft (maximaal € 20.000 per kalenderjaar). Dan kunt u gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR), als u aan de voorwaarden voldoet.
Als starter heeft u ook recht op startersaftrek bovenop de gewone zelfstandigenaftrek. Deze extra startersaftrek mag u de eerste 5 jaar 3 keer van uw winst aftrekken. U betaalt dan minder belasting. Ook hiervoor gelden voorwaarden. U moet bijvoorbeeld ieder jaar minimaal 1225 uren aan uw foodtruck besteden.
6. Zorg voor een goede administratie
U bent verplicht een administratie bij te houden van uw inkomsten en uitgaven. Zorg dus dat uw administratie voldoet aan de eisen. U moet bijvoorbeeld duidelijk laten zien hoeveel belasting u moet betalen of hoeveel btw u terugkrijgt.
7. Regel uw verzekeringen
Een eigen bedrijf starten brengt risico’s met zich mee. Het is niet verplicht, maar u doet er wel verstandig aan om uw foodtruck en inventaris te verzekeren. Het risico op brand in een foodtruck is relatief hoog. Foodtrucks zijn ook kwetsbaar voor schade door inbraak of storm. Lees voor welke risico’s u zich kunt verzekeren.
Vanaf 1 januari 2027 moet u mogelijk verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben.
8. Personeel aannemen
Neemt u voor de eerste keer personeel aan? Meld u direct aan als werkgever bij de Belastingdienst. Geef het ook door aan KVK. Maak afspraken over de arbeidsvoorwaarden met uw medewerkers en leg deze vast in een arbeidsovereenkomst. Check wat u moet regelen als u voor de eerste keer personeel in dienst neemt.
Feiten en cijfers: oprichtingen van eetgelegenheden
De grafiek toont het aantal oprichtingen van eetgelegenheden, waaronder foodtrucks, in Nederland per kwartaal.
Heeft u nog vragen?
Neem contact op met KVK