Stappenplan starten met catering aan huis

Gepubliceerd door:
KVK
KVK
5 min lezen
English version

Wilt u een cateringbedrijf starten vanuit huis? Bijvoorbeeld voor hapjes, buffetten of maaltijden? Dan krijgt u te maken met regels en voorwaarden. U moet werken met een hygiënecode en u inschrijven bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Lees wat u moet doen en regelen voordat u start.

1. Controleer de voorwaarden voor ondernemerschap

Wanneer is uw catering geen hobby, maar een bedrijf? KVK heeft voorwaarden (ondernemerscriteria) opgesteld waarmee u kunt beoordelen of u ondernemer bent of niet. Voldoet u aan deze voorwaarden? Dan kunt u zich inschrijven in het Handelsregister (stap 5). Daarna beoordeelt de Belastingdienst of u ook ondernemer bent voor de btw en inkomstenbelasting.

2. Meld uw plannen bij uw gemeente

Meld bij uw gemeente dat u een cateringbedrijf aan huis gaat starten. De voorwaarden en regels verschillen per gemeente. Vraag daarom bij uw gemeente naar de voorwaarden in uw situatie.

Vaak voorkomende regels van gemeenten

Uw huis moet een woonkarakter houden. Dat betekent dat:

  • u niet meer dan 1/3 van uw woning gebruikt voor uw catering
  • u geen overlast veroorzaakt voor uw buren
  • u geen reclame maakt op uw huis

Uw plannen moeten passen binnen het omgevingsplan.

Past het? Dan moet u meestal uw bedrijf aan huis melden bij uw gemeente. Past het niet, dan kunt u een omgevingsvergunning of wijziging van het omgevingsplan aanvragen. Doe de vergunningcheck bij het Omgevingsloket om erachter te komen wat u moet aanvragen.

3. Check uw hypotheekovereenkomst of huurcontract

Bent u eigenaar van het huis? Lees dan de voorwaarden in uw hypotheekovereenkomst om te weten of u een bedrijf aan huis mag starten.

Huurt u uw woning? Houd dan rekening met de voorwaarden in het huurcontract. Neem contact op met uw verhuurder en bespreek de plannen voor uw cateringbedrijf vanuit huis.

4. Houd u aan de hygiënecode

U bent verplicht om volgens een goedgekeurde hygiënecode te werken. Zo voldoet u aan de HACCP-eisen voor voedselveiligheid. In een hygiënecode staat hoe u de voedselveiligheid en hygiëne bewaakt.

U krijgt controles van NVWA om vast te stellen of u veilig en hygiënisch werkt. Bestel een goedgekeurde HACCP-code via Koninklijke Horeca Nederland (KHN), de brancheorganisatie voor de horeca. U kunt ook zelf een voedselveiligheidsplan maken. Dat plan moet voldoen aan de 7 basisprincipes van het HACCP.

5. Schrijf uw onderneming in bij KVK

Voldoet u aan de criteria van KVK (stap 1)? Dan kunt u uw cateringbedrijf inschrijven in het Handelsregister van KVK.

U hoeft uw onderneming niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. KVK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. Als de Belastingdienst u als btw-ondernemer opneemt in de administratie krijgt u uw omzetbelastingnummer en uw btw-identificatienummer (btw-id).

6. Vraag eHerkenning aan

eHerkenning heeft u vaak nodig om zaken voor uw bedrijf te regelen bij de overheid. Bijvoorbeeld voor het inschrijven bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het is een veilige manier om online in te loggen. U vraagt uw inlog voor eHerkenning aan bij een officiële leverancier. Tijdens het aanvraagproces heeft u uw KVK-nummer nodig. U betaalt voor de aanvraag en het gebruik van eHerkenning. De hoogte van de kosten zijn afhankelijk van de aanbieder.

7. Schrijf uw bedrijf in bij de NVWA

Omdat u met uw cateringservice eten kookt en verkoopt, moet u zich inschrijven bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) U heeft hiervoor uw eHerkenning nodig.

Werkt u met vlees, vis, zuivel, eieren of kiemgroenten? Dan moet u speciale erkenning en registratie aanvragen voor het maken, gebruiken of verkopen van levensmiddelen.

8. Regels voor plastic verpakkingen

U mag geen gratis plastic maaltijdverpakkingen en bekers meegeven aan klanten als ze maaltijden afhalen of laten bezorgen. Behalve als zij er extra voor betalen. Check de regels voor plastic verpakkingen in uw situatie.

9. Doe aangifte bij de Belastingdienst

U moet over uw omzet btw betalen. Meestal doet u per kwartaal btw-aangifte. Maar u kunt bij de Belastingdienst een verzoek indienen om per maand of jaar aangifte te doen. Naast btw-aangifte doet u een keer per jaar aangifte inkomstenbelasting.

Bij uw aangiften kunt u misschien aftrekposten en regelingen gebruiken. U betaalt dan minder belasting.

10. Verzeker u tegen risico’s

Als u buffetten, maaltijden of hapjes gaat verkopen vanuit huis, is het verstandig om u te verzekeren tegen bedrijfsrisico’s. Bijvoorbeeld met deze verzekeringen:

Gaat u met een motorvoertuig eten vanuit huis bezorgen bij uw klanten? Dan moet u zich verplicht verzekeren tegen schade als u een ongeluk krijgt. Lees meer over een WAM-verzekering afsluiten.

Met een opstalverzekering verzekert u zich tegen schade door bijvoorbeeld brand of inbraak. Uw hypotheekvertrekker of verhuurder zullen dit vaak eisen.

Met een BAV verzekert u de financiële gevolgen van een beroepsfout.

Met een AVB verzekert u zich voor schade die u maakt bij een klant.

Vanaf 1 januari 2027 moet u mogelijk verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hebben. U heeft dan recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering als u door langdurige ziekte niet meer het minimumloon kunt verdienen. De ingangsdatum is nog niet definitief. De Tweede en Eerste Kamer moeten het voorstel nog goedkeuren.

11. Gebruik algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden zijn niet verplicht, maar wel verstandig. U bepaalt de regels van uw cateringbedrijf. Zo kunt u problemen met uw klanten voorkomen. Bijvoorbeeld over vervoer, levertijd, betaling en garantie.

12. Zet een administratie op

U moet een administratie bijhouden. Zo heeft u inzicht in uw financiële situatie en heeft u alle gegevens voor uw belastingaangiften. U kunt de administratie zelf doen, maar ook uitbesteden aan een accountant of boekhouder.